Archieven & collecties

2050 Audiocollectie Meertens Instituut varia, 1972 - 1990 en z.j.

inhoud: Verzameling van verschillende gedigitaliseerde audiofragmenten uit de geschiedenis van het Meertens Instituut. De verzameling bestaat uit een combinatie van de volgende onderwerpen;

Onderzoeksdata; opnames van gesprekken in het dialect, o.a. verschillende gemeentes en regio's in Nederland en het buitenland (US/ Low Dutch, Canada, BelgiŽ (Frans-Vlaams), IndonesiŽ). Ook fragmenten van proefpersonen die tellen, zinnen voorlezen en een gesprek met een NS-loketmedewerker.

Radiofragmenten: onderzoekers van het MI en andere personen van betekenis voor het instituut zijn te horen op de nationale radio in interviews over hun onderzoek, o.a. L. Brouwer, J. Buitenhuis, J. de Rooij, Pouwels, Stroes, H. Bennis, T. de Graaf, R. Rentenaar, J. Berns, J. Daan, D. Blok, S. Reker, Schuursma, Van Ginniken, A. Dekker, Voskuil.

Speciale gelegenheden: vastgelegd zijn bijeenkomsten bij het MI, zoals: 60e verjaardag prof. Wijnen, Afscheid van J. Daan, M. Heslinga, J. de Rooij en J. Stroop, samenkomst van het meertenskoor. Daarnaast zijn er fragmenten van symposia: Dialect/Dialectologie, Creolentalen, Lexicografie, Naamkunde, Zuid-Nederlands.

Nalatenschap prof. dr. B. van den Berg: afleveringen van het KRO-radioprogramma Volkstuinen en onderzoeksdata (o.a. voor 'Stoottoon/Sleeptoon).

Collectie P. Ostyn: een grote verzameling dialectopnamen uit Detroit, USA en Ontario, Canada (22 opnames)

Onbekend: van een aantal opnames is niet bekend wat het achterliggende doel ervan was, deze zijn voor de zekerheid gedigitaliseerd, het gaat om o.a. een cursus Fries, een gesprek tussen J. Daan en Delorme, een gesprek tussen prof. Wijnen en prof. Paardekooper.

Voor de notities bij de banden, zie: archief nr. 255:4, 255:5, 255:6

.

1 inventarisnummer(s)

  

terug

2050:1
195 Gedigitaliseerde fragmenten