Archieven & collecties

1120 Collectie behorende bij: 'Unne kuukske'? Een onderzoek naar variatie in genusmarkering door (jonge) Brabantse dialect-/regiolectsprekers in regio Eindhoven - 2017 (2019)

inhoud: Deze reeks spraakopnamen uit juni 2017 bevat audio- en beeldmateriaal van vijftien middelbare scholieren in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar van verschillende schoolniveaus (vmbo, havo en vwo). De opnames zijn gemaakt met behulp van een camcorder (merk JVC; type GZ-R410BE) en vonden plaats op het Sint-Joriscollege, een middelbare school in Eindhoven (stadsdeel Stratum). De leerlingen zijn afkomstig uit en/of woonachtig in Eindhoven of omliggende gemeentes.

De vijftien sprekers die aan dit onderzoek hebben deelgenomen zijn tijdens de opnames verdeeld in groepjes van drie. In totaal zijn er vijf opnamen gemaakt van 10 tot 15 minuten. Per opname is een transcript beschikbaar met metadata van de sprekers. Deze metadata zijn verkregen via een schriftelijke vragenlijst die de deelnemers invulden na afloop van de opname. De namen van de deelnemers zijn omwille van privacy geanonimiseerd. Per opname zat spreker A links in beeld, spreker B in het midden en spreker C rechts. De transcriptcode bestaat uit het chronologische getal (opname 1 tot en met 5), gevolgd door de afkorting van het betreffende schoolniveau en de opnamedatum (bijvoorbeeld: de eerste opname waaraan drie scholieren uit een vwo-4 klas deelnamen, is opgenomen op 6 juni 2017 en heeft daarom de code 1-v4/060617).

Tijdens de opnames voerden deelnemers zelfstandig (zonder tussenkomst van een interviewer) een mondelinge vertaaltaak uit. Hierbij maakten ze gebruik van vertaalkaartjes die in een doos voor hen op tafel lagen. Op elk kaartje stond een zin in het Standaardnederlands die de deelnemers moest vertalen naar hun eigen 'Brabantse' manier van praten (met vrienden onder elkaar). Ze mochten daarbij onderling overleggen. Telkens wanneer de deelnemers de zin op een kaartje hadden vertaald, legden ze dit kaartje in de lege doos die ook voor hen op tafel stond.

De spraakopnamen zijn geschikt voor grammaticale analyses en discours-analyses en zijn oorspronkelijk door de onderzoeker gebruikt voor de analyse van het gebruik van Noord-Brabantse geslachtsmarkering in nominale woordgroepen. De nominale woordgroepen in de testzinnen zijn zodoende gemanipuleerd voor geslacht (mannelijk, vrouwelijk, onzijdig), getal (enkelvoud, meervoud), telbaarheid, animaatheid, beginklank en informatiestructuur (topic, focus).

De toestemmingverklaringen van de sprekers zijn digitaal toegevoegd.

Voor de papieren toestemmingsverklaringen zie archief nr.: 541

resultaat: Doreleijers, Kristel (2017). 'Unne kuukske'? Een onderzoek naar variatie in genusmarkering door (jonge) Brabantse dialect-/regiolectsprekers in regio Eindhoven. MA Thesis Neerlandistiek, Universiteit Utrecht.

.

1 inventarisnummer(s)

  

terug

1120:1
Data Doreleijers