Archieven & collecties

1145 Collectie 'The use of hyperdialectisms in Brabantish Instagram posts' 'restricted' deel van de collectie (2018 - 2021), 2022

inhoud: Deze collectie betreft de studie 'The use of hyperdialectisms in Brabantish Instagram posts' die deel uitmaakt van het door NWO gefinancierde PhDs in the Humanities project 'Changing gender: language variation and change in gender marking in Dutch dialects' (2019-2023), PGW.19.018.

De collectie bestaat uit het 'restricted' deel (collectienummer 1145) en een (vanwege de AVG) openbaar' deel (1144). Deze delen horen bij elkaar.

Het project wordt uitgevoerd aan Tilburg University en het Meertens Instituut door Kristel Doreleijers (promovenda), Jos Swanenberg (promotor) en Marjo van Koppen (promotor). Voor deze specifieke studie is goedkeuring (i.e., Ethical Clearance) verleend door de ethische toetsingscommissie van de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences (TSHD) van Tilburg University (REDC # 2020/129).

In deze studie zijn berichten van het Instagramaccount RoekOe Brabant verzameld die zijn gepost tussen maart 2018 en maart 2021. Het gaat om een specifiek soort berichten, namelijk virtuele 'tegeljes' met teksten in Brabants dialect. De vraag die daarbij centraal stond, luidt: Hoe wordt de adnominale markering van woordgeslacht toegepast in de tegeltjes? Aan deze vraag was zowel een grammaticale (1) als een sociolinguïstische (2) deelvraag gekoppeld.

1) Grammaticaal perspectief - Wordt geslachtsmarkering gebruikt volgens de traditionele dialectregels (als referentiepunt zijn enkele grammaticabeschrijvingen van rond 1960 gehanteerd), weggelaten (omissie) of vindt juist overgeneralistatie (hyperdialectisme) plaats? Om deze vraag te beantwoorden zijn 336 tegeltjes verzameld en gecodeerd. Alle geanalyseerde tegeltjes (.jpg) en het databestand (.xlsx) maken deel uit van deze collectie.

2) Sociolinguïstisch perspectief - Hoe wordt Brabantse identiteit geconstrueerd via de tegeltjes, hoe draagt een typisch dialectkenmerk als geslachtsmarkering daar al dan niet aan bij, en hoe wordt op het taalgebruik gereflecteerd in de bijbehorende metalinguïstische reacties? Om deze vraag te beantwoorden is een interview gehouden met de maker van de tegeltjes van RoekOe Brabant op 23 juni 2021. De collectie bevat het transcript van dit interview. De metalinguïstische reacties maken deel uit van het databestand (.xlsx). Daarnaast bevat de collectie ook de antwoorden van Omroep Brabant op schriftelijke interviewvragen. Die vragen hebben betrekking op de tegeltjes die soms op het Instagramaccount van Omroep Brabant worden geplaatst, het zijn vaak (aangepaste) reposts van RoekOe Brabant.

Tot slot bevat de collectie ook informatiebrieven over het onderzoek die vooraf zijn verstuurd aan RoekOe Brabant en Omroep Brabant.

Zie collectienummer 1144 voor het openbare deel.

resultaat: zie collectienummer 1144

.

1 inventarisnummer(s)

  

terug

1145:1
1145:1_RestrictedAccesData_HyperdialectismsBrabantish